قهرمانی شطرنج جهان
جدال آناند و توپالف
مسابقات قهرمانی شطرنج جهان بین استادان بزرگ ویسواناتان آناند (هند) و وسلین توپالف (بلغارستان) در شهر صوفیه بلغارستان آغاز شد.
این دو استاد بزرگ قدرتمند برای تعیین قهرمان شطرنج جهان طی 12 دور به سرداوری "پانانگیوتیس نیکولوپولوس" از یونان رقابت خواهند کرد.
برای این دوره از مسابقات مبلغ دو میلیون یورو جایزه در نظر گرفته شده است.
دور اول :
پیروزی توپالف در گام اول
در دور اول این مسابقات وسلین توپالف که مهره سفید را در اختیار داشت از اشتباه فاحش قهرمان هندی حال حاضر جهان در حرکت 23 استفاده کرد و پس از 7 حرکت پیروزی را از آن خود کرد.
بازی اول کوتاهترین و حساسترین بازی افتتاحیه در تاریخ قهرمانی شطرنج جهان بود !توپالف حرکاتش را سریع و با خونسردی انجام می داد و به نظر می رسید که تدارک خانگی خوبی داشته است. در حرکت بیست و سوم آناند در حالی که در وضعیت خطرناکی قرار گرفته بود اشتباه نهایی را انجام داد و فرصت را به توپالف داد تا مابقی حرکات را به صورت تحمیلی بر او وارد کند و توپالف به اولین امتیاز روحیه بخش خود دست یابد. [غلامرضا خواجویی]
دور دوم :
آناند خیلی زود به بازی برگشت
ویسواناتان آناند روز گذشته یک شکست دردناک را در بازی اول از مسابقه قهرمانی جهان در برابر وسلین توپالف تجربه کرده بود. گرچه انتظار می رفت که این شکست بر روی بازی او تاثیر منفی بگذارد اما آناند در یک جنگ تمام عیار بر توپالف فائق آمد و زودتر از آنچه انتظار می رفت نتیجه را به تساوی کشاند.
آناند در این بازی نشان داد که یک سلطان هیچگاه به سادگی شکوه و جلالش را از دست نمی دهد .او در یک شاهکار پوزیسیونی پس از شکست دور اول خیلی زود با شکست وسلین توپالف به بازی ها برگشت. [غلامرضا خواجویی]
دور سوم :
اولین تساوی رویارویی رقم خورد
علاقه مندان به شطرنج منتظر بودند که ببینند، آناند پس از شکست فاجعه آمیز در دور اول چگونه بازی خواهد کرد .آیا دفاع گرونفلد را با یک نوآوری بازی خواهد کرد و یا تغییر رویه می دهد؟
پاسخ انتخاب دفاع اسلاو همانند صخره ای مستحکم از طرف آناند بود سپس بازی را به توپالف واگذار کرد تا ببیند او چه در چنته دارد. مرد بلغاری هر چند سابقاً در برابر کرامنیک دارای ایده هایی در این شاخه بود اما نتوانست این دفاع را بشکند و آناند را لحظه ای در خطر بیندازد. ویشی به آرامی بازی را اداره کرد و شانس برتری را از حریف گرفت و بازی در 46 حرکت به تساوی رسید. [غلامرضا خواجویی]
دور چهارم:
چه می کنه این آناند!!
سه بازی حساس و سرنوشت ساز از چهار بازی اول با نتیجه قطعی همراه شد. چه کسی باور داشت که بازیکنان این چنین تشنه برد باشند !؟
آناند در انتخاب دومین شروع کاتالان بدون هیچ گونه نوآوری با اراده ای راسخ چشم در چشم حریف اسبش را به اردوگاه شاه توپالف روانه کرد و همین امر بردی سریع، تماشایی و شکوهمندی را برایش به همراه داشت. هم اکنون با این پیروزی آناند پیشتاز مسابقه شد و آنطرف توپالف در خانه در وضعیت بحرانی قرار گرفت. [غلامرضا خواجویی]
دور پنجم:
آناند 3 توپالف 2
در دور پنجم رویارویی قهرمانی شطرنج جهان دو بازیکن یک بازی نفس گیر در دفاع اسلاو را با تکرار حرکات از بازی سوم به نمایش گذاشتند. در این دور یک بازی که از مسابقه قهرمانی جهان انتظار داشتیم به نمایش در آمد و تفاوت مسابقه قهرمانی جهان را با تورنمنت ها به عینه مشاهده کردیم.
این بازی جنگ تدارک گشایشی بود که به صورت ریشه ای بازی شد و بازیکنان با تلاش فراوان سعی در اثبات توانایی های گشایشی خود کردند. پس از گذشت ۴۳ حرکت و رسیدن به مرحله آخر بازی، توپالف راهی جز تکرار حرکات نیافت و طرفین به تساوی رضایت دادند. [غلامرضا خواجویی]
دور ششم:
تساوی در میانه راه آناند را ۳.۵ بر ۲.۵ پیشتاز کرد
بازی دور ششم به هیچکدام از بازی های تاریخ مسابقات قهرمانی جهان شبیه نبود. این بازی با گشایش کاتالان آغاز شد اما توپالف از شاخه اصلی که نتیجه ای مصیبت بار را در بازی چهارم برایش رقم زده بود منحرف شد. در ادامه بازی آناند با یک نوآوری در وسط بازی به پوزوسیون دو اسب در مقابل دو فیل دست یافت و با سیزده حرکت متوالی نادر و بی همتای اسب بازی را ادامه داد و در پایان پس از گذشت ۵۸ حرکت بازی نتیجه ای جز تساوی در بر نداشت بدین ترتیب آناند در میانه راه مسابقه قهرمانی جهان با نتیجه ۳.۵ بر ۲.۵ از توپالف پیش است تا در دور هفتم دو حریف بازیها را در نیمه دوم مسابقات از سر گیرند.
اطلاعات بیشتر :
این دو بازیکن پیشتر 44 بار به مصاف یکدیگر رفته بودند که 11 بازی به نفع توپالف، 10 بازی به نفع آناند و 23 بازی با نتیجه تساوی به پایان رسیده بود.
شایان ذکر است، توپالف عنوان قهرمانی جهان را در سال 2006 با باخت در برابر ولادیمیر کرامنیک روس از دست داد و آناند در سال 2008 در آلمان با پیروزی در برابر ولادیمیر کرامنیک بار دیگر این عنوان را از وی پس گرفت.
نکته جالب اینکه ویسواناتان آناند ، در سال 2000 در فینال مسابقات قهرمانی شطرنج جهان که با همت مهندس محمد جعفر کامبوزیا رئیس وقت و سرپرست کنونی فدراسیون شطرنج در تهران برگزار شد با غلبه بر "الکسی شیروف" اسپانیایی برای اولین بار جام قهرمانی شطرنج جهان را از آن خود کرد.
حال توپالف که از حریف با تجربه اش پنج سال جوانتر است در خانه به مصاف آناند می رود که این امر کفه ترازو را تا حدودی به سمت وی سنگینی می دهد.
نکته قابل ذکر راجع به توپالف این که وی در آخرین بازی رسمی گری کاسپاروف اسطوره شطرنج دنیا پیش از خداحافظی از میادین ورزشی (در بیست و یکمین دوره مسابقات معتبر لینارس در سال 2005) موفق به شکست این حریف قدرتمند شد. هرچند که باخت مذکور مانع از قهرمانی مقتدرانه کاسپاروف در آن مسابقات نشد. (با استفاده از مطالب سایت های فدراسیون شطرنج و آچمز)